Inspiratiebijeenkomst GGZ en Mantelzorg
Scan me of ga naar www.denhaagdoetacademie.nl/o/PEP-Den-Haag4/activiteiten/Inspiratiebijeenkomst-GGZ-en-Mantelzorg/46451 om je aan te melden
Contactpersoon
Samenvatting
Zorg je voor een naaste met psychische problemen of een verslaving? Of ondersteunt u mantelzorgers? Kom dan naar de inspiratiebijeenkomst GGZ en Mantelzorg.Uitgebreide omschrijving
Thema: Zorgen voor de ander en zorgen voor jezelf
Kompassie en PEP Den Haag organiseren wederom de inspiratiebijeenkomst Mantelzorg & GGZ op maandag 8 november van 14.30 tot 17.00 uur. De bijeenkomst kan door 35 personen fysiek bijgewoond worden in het Koorenhuis aan de Prinsegracht 27.
Over de bijeenkomst
Psychische problematiek raakt niet alleen de persoon zelf, maar ook naasten. Voortdurende zorg(en), onvoorspelbaarheid, onmacht en verdriet kosten veel tijd en energie. Soms kan daarbij de balans tussen zorgen voor de ander en zorgen voor jezelf uit balans raken.
Veel naasten van mensen met psychische problematiek of een verslaving lopen hier tegenaan.
Je bent bijvoorbeeld moe maar kunt er niet aan toegeven. Of je wilt op stap met vrienden maar het gaat niet.
Je bent de enige die je naaste heeft. Je kunt (nu) geen nee zeggen tegen je naaste.
Soms is het zwaar, maar wat vindt de omgeving als je er iets over zegt?
Je zet je eigen gevoelens opzij. Of je past je aan. Het is moeilijk om grenzen af te bakenen naar je naaste.
Met als gevolg dat je jezelf kunt verliezen in de relatie en het gevoel krijgt jezelf kwijt te raken. Zorgen voor, of rekening houden met de emoties van anderen is gemakkelijker. Dat ben je gewend.
Herkenbaar voor veel mantelzorgers GGZ, maar ook voor professionals en vrijwilligers in (therapeutische) relaties. Tijdens deze workshop gaan Marie-Louise Busscher en Suzanne den Hollander van het netwerk van de Codependentie Therapeut in op deze vragen.
Thema’s die aan bod komen zijn:
- Vergroten van inzicht in je eigen situatie en het familielid waarvoor je zorgt.
- Erkenning en tips bij overbelasting.
- Eigen grenzen: hoe werkt dat en wat is het effect?
- Inzicht in het thema codependentie.
- Behoefte aan controle en zorgen maken over iemand; wat kun je daarmee doen?
- Bewustwording van je eigen rol als mantelzorger of ondersteuner.
- Een hart onder de riem.
Tot slot krijg je een familiekaart met handige adressen en een informatiemapje uitgereikt, waarna een drankje en een hapje voor je klaar staan.
Programma
- 14.30-14.45 uur Inloop
- 14.45-15.00 uur Welkom en opening bijeenkomst Jacqueline van den Bos, directeur Kompassie en Fenna Noordermeer, directeur PEP Den Haag
- 15.00-16.30 uur Workshop Marie-Louise Busscher & Suzanne den Hollander
- Codependentietherapeut Netwerk
- 16.20-16.30 uur Presentatie Familiekaart
- 16.30-17.00 uur Borrel
Over de sprekers
Twee trainers uit het netwerk van de Codependentie Therapeut verzorgen deze workshop. Marie-Louise Busscher en Suzanne den Hollander zijn beiden ervaringsdeskundige in het doorbreken van codependentiepatronen. Daarnaast hebben ze beiden een eigen praktijk.
Marie-Louise Busscher
Marie-Louise is coach counselor en integratief psychotherapeut bij Hartenweg.
"Door patronen te doorbreken, heb ik ervaren wat er nodig is voor echte verbinding in relaties. Maar ook welke rol zelfacceptatie en authenticiteit speelt in het creëren van gelijkwaardige relaties. Met die ervaring in combinatie met mijn opleidingen help ik cliënten in mijn praktijk om zelf meer inzicht te krijgen in thema’s als ongelijkwaardige afhankelijkheid in relaties, schuldgevoel, zelfzorg, bindingsangst en verlatingsangst. Thema’s die ook voor jou als mantelzorger een rol kunnen spelen in het vinden van de juiste balans tussen zorg voor de ander en zorg voor jezelf."
Suzanne den Hollander
Suzanne is integratief codependentietherapeut (registertherapeut RBCZ®) bij Psyche & Zo.
"In mijn praktijk begeleid ik cliënten bij wie relaties anders lopen dan ze zelf zouden willen. Dit kunnen liefdesrelaties zijn, maar ook relaties met collega’s, vrienden of familie. Ik begeleid vooral cliënten die in afhankelijkheidsrelaties zitten, zich afhankelijk maken van het oordeel of de goedkeuring van anderen en daardoor soms verleerd zijn om te voelen wat eigenlijk hun eigen behoeftes zijn. Vaak zijn ze zichzelf daardoor kwijtgeraakt en zijn de relaties ongelijkwaardig. Je wilt bijvoorbeeld anderen graag helpen en/of het ze naar de zin maken, je neemt in relaties vaak (te) veel verantwoordelijkheid of je gaat door met relaties ook al voelen ze niet meer goed."
Voor wie
Naasten van iemand met psychische kwetsbaarheid, zorg- en welzijnsprofessionals en vrijwilligers die kennis willen opdoen over codependentie en hun persoonlijke en professionele ervaringen willen delen.
Meld je nu aan
Wij kijken uit naar je komst! Verzeker jezelf van een plaats door een mail te sturen met daarin je voor- en achternaam en telefoonnummer naar PEP adviseur Sandra Menken: s.menken@pepdenhaag.nl.