Post | februari 2021 | 2 min lezen

Robina is vrijwilliger in bibliotheek Escamp

"Mijn Pakistaanse moeder was jarenlang voorzitter van een islamitische vrouwenvereniging. Toen ik achttien werd, was ongeveer het eerste wat ze vroeg of het geen tijd werd om ook actief te worden voor de vereniging. Ik werkte al fulltime. Toch hoefde ik er niet echt over na te denken. Het voelde vanzelfsprekend."


Robina Joemmanbaks is nu, vele jaren later, nog steeds actief voor die vereniging. Ze stimuleert vrouwen die zichzelf graag verder willen ontwikkelen, ze helpt ze bij het integreren, maar ze geeft ook lezingen voor een breder publiek: "Er bestaan allerlei misverstanden over de Koran en de islam. Een van de lezingen die ik regelmatig geef heeft dan ook als titel 'Misverstand weggenomen'. Die lezing is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp." Hoewel Robina veel ervaring heeft met voor groepen staan en met vrouwen begeleiden, schreef ze zich toch in voor de de workshop 'Trainen, een vak apart' die ze vond op www.denhaagdoetvrijwilligersacademie.nl. "Je leert immers altijd wel iets nieuws." 


Interactief

Robina was onder de indruk van hoe goed de workshop was georganiseerd. "Goed voorbereid, heel praktisch. Het was een interactieve bijeenkomst, niet gewoon iemand die zijn verhaal vertelt. Er werden veel vragen gesteld en daarna kregen de deelnemers de tijd daar goed over na te denken. Dat zijn technieken die je vervolgens ook zelf kan toepassen als je met een groep aan het werk bent. Je realiseert je dat mensen op die manier meer oppikken en meenemen van een training of lezing."  


"Ook moest iedereen zelf een opdracht verzinnen en die voor de groep presenteren. Dan zie je natuurlijk niveauverschillen. Sommige mensen hebben dat nog nooit gedaan, anderen wel. Maar dat maakt het ook juist leuk."


Bibliotheek

Als kind was Robina altijd in de bibliotheek te vinden. Tegenwoordig werkt ze als vrijwilliger in de bibliotheek in Escamp, zowel bij het servicepunt Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) van de gemeente daar als bij de digitale ondersteuning. "De bibliotheek wordt steeds meer een soort wijkcentrum. Ik ben blij dat ze niet verdwijnen, maar een nieuwe rol oppakken. En daar draag ik graag een steentje aan bij. Zowel in mijn betaalde werk als in mijn vrijwilligerswerk ben ik altijd op zoek naar maatschappelijke meerwaarde. Het geeft veel voldoening als je mensen kunt helpen.

Deel blogpost